Hou jij van techniek, natuurkunde, biologie en/of scheikunde? Dan is het technasium dé keuze voor jou. In het technasium werken havo- en vwo-leerlingen op een uitdagende manier aan praktijkopdrachten van echte opdrachtgevers.
Kruip in de huid van een ingenieur of architect, maak een schaalmodel van een nieuwe brug, ontwerp een speeltuin of help als microbioloog een besmetting op te lossen in een ziekenhuis.
Het technasium is een vorm van bèta/ techniekonderwijs. Je ontdekt hoe wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie en techniek worden toegepast in échte beroepen. Super interessant!
In de eerste klas maak je kennis met het technasiumonderwijs. Je volgt dan een half jaar het vak onderzoek & ontwerpen (O&O). Dit vak staat centraal in het technasium en is een erkend examenvak.
In de derde klas bepaal je zelf of je verder gaat met O&O of met een ander vak. Tijdens de lessen O&O ga je voor een opdrachtgever op zoek naar een oplossing voor zijn of haar probleem. Soms doe je alleen onderzoek, maar vaak maak je een model, prototype, tekening of proefopstelling om je ideeën aan de opdrachtgever te presenteren.
Je werkt aan interessante thema’s waar we niet alleen in Nederland over nadenken, maar over de hele wereld. In het technasium krijg je bijvoorbeeld opdrachten die te maken hebben met energiezuinig leven, water en gezondheid.
Het grote verschil met de meeste andere vakken is dat je in het technasium werkt aan échte opdrachten. Daarvoor heb je een actieve, ondernemende houding nodig.
Je werkt in het technasium veel in groepjes, maar je leert er ook zelfstandig te werken. In een team zoek je samen naar een oplossing voor problemen, ga je uitdagingen aan en zet je door! Je komt er achter waar je zelf goed in bent, waar je teamleden goed in zijn en hoe je elkaar het beste kunt aanvullen en helpen.
Het einddoel van een opdracht is niet alleen dat je als team een goede oplossing voor het probleem hebt gevonden, maar dat je ook je eigen talenten verder kunt ontwikkelen.