vwo (atheneum en gymnasium)

Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum.

Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (wo), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.

De invloed van de Grieken en Romeinen op onze manier van leven en onze taal is groot. Heel veel woorden en begrippen in het Nederlands zijn afgeleid van het Grieks of Latijn. Om er een paar te noemen: artiest, docent, fictie, initiatief, taxi, januari, kalender, machine, salaris, discotheek...! Namen van Griekse en Romeinse helden worden vaak ook als naam voor clubs of producten gebruikt, zoals Ajax, Herakles of Nike.

Op het gymnasium kom je ook veel te weten over de cultuur van de Grieken en Romeinen. Hun cultuur heeft onze westerse manier van leven beïnvloed op veel gebieden: literatuur, architectuur, kunst, rechtsgeleerdheid, filosofie, politiek en toneel. Zonder de Grieken en Romeinen hadden onze levens er heel anders uitgezien!

Voor leerlingen van het gymnasium gaat de wereld van de Grieken en Romeinen helemaal open en je zult ontdekken dat de wereld om je heen Grieks-Romeins gekleurd is. Als je door Nederland en Europa reist, zul je veel “overblijfselen” uit de tijd van de Grieken en Romeinen ontdekken. Je zult ook ontdekken dat leerlingen die geen gymnasium doen aan die “schatten uit vroeger tijden” voorbij lopen zonder te zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Jij zult dingen 'zien' die anderen niet zien. Kortom: je ziet meer. Hoe cool is dat?

Wil je weten wat er nog meer zo leuk is aan het gymnasium?  Kijk hier naar het filmpje dat leerlingen en docenten over het gymnasium hebben gemaakt. Zo krijg je een mooie indruk van de opleiding en wat je er later allemaal mee kunt doen.

In de eerste klas van het atheneum krijg je als extraatje een halfjaar les in de klassieke talen. Uit ervaring weten we dat er dan toch nog leerlingen zijn die Grieks en Latijn leuker vinden dan ze hadden gedacht. Via een speciaal traject stromen er dan nog leerlingen door naar de tweede klas van het gymnasium.

Naast verschillen zijn er natuurlijk heel veel overeenkomsten tussen het atheneum en het gymnasium. Alle leerlingen hebben immers Nederlands, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, economie en nog veel andere vakken. In de onderbouw hebben we aparte gymnasium- en atheneumklassen. In de bovenbouw, vanaf klas 4, zitten atheneum en gymnasiumleerlingen samen in de klas. Je leert alle leerlingen in het vwo dus ook kennen.

In de bovenbouw heb je niet alleen lessen. Er zijn ook tal van activiteiten buiten de lessen. Zo kun je al colleges volgen op de Hanzehogeschool of de universiteit en kun je meedoen aan verschillende excursies.

In het atheneum ga je bijvoorbeeld op uitwisseling. Je dompelt je dan onder in een ander land en ziet hoe leeftijdsgenootjes in dat land leven en werken. Bovendien maak je kennis met een nieuwe taal en cultuur. In het gymnasium ga je op excursie naar het buitenland.

Je merkt het wel, in het vwo van de Lindenborg valt er heel veel te leren en te beleven!